Zöld mintaprojekteket támogató pályázat indul 12 milliárdos kerettel

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság finanszírozási rendszer biztosítja – mondta Kaderják Péter, a tárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

SCHANDA TAMÁS ISMERTETTE, AZ ELSŐ KIÍRÁS AZ ENERGIAKÖZÖSSÉGEK KIALAKÍTÁSÁT ÉS MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATÓ MINTAPROJEKTEK LÉTREHOZÁSÁRA ÖSZTÖNÖZ 2 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEGGEL.

A második kiírásban 3 milliárd forint áll rendelkezésre a vezetékes hőenergia-ellátási rendszerrel nem rendelkező települések energiaellátásának megoldására, a földgázhálózatra csatlakoztatott települések esetén az éves felhasználás csökkentésére. A legnagyobb, 4 milliárd forintos támogatási keret olyan megoldások tesztelésére jut, amelyek a karbonmentes termelők, főként naperőművek rendszerbe illesztését segítik a villamos energiából gáz előállításával.

A NEGYEDIK, 3 MILLIÁRD FORINTOS KIÍRÁS AZ ÁTVITELI- ÉS AZ ELOSZTÓHÁLÓZAT-ÜZEMELTETŐKET TÁMOGATJA AZ ÁTALAKULÓ PIACI IGÉNYEK KISZOLGÁLÁSÁBAN. Schanda Tamás hangsúlyozta, a kiírások mindegyike olyan energiastratégiai célok megvalósítását segíti, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, valamint a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése. Nem előre kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni, a pályázatokat független szakértőkből álló bizottság értékeli majd – mondta az államtitkár.

A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére várhatóan a későbbiekben nagyobb keretösszeggel újabb pályázatokat is meghirdetnek, valamint a tárca az Energetikai Innovációs Tanáccsal együttműködve további innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiai dokumentumokban megjelölt területeken – fejtette ki Schanda Tamás.

Kaderják Péter elmondta: a pályázatok benyújtásának határideje május 29-én 12 óra. Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, aránya a projekt teljes költségén belül az értékelés során dől majd el. Várják a többi között vállalatok, közintézmények, nonprofit szervezetek, önkormányzatok pályázatait.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben kiírt pályázatok elsődleges célja az innovatív megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amelyek elősegítik a hazai megújuló energiaforrások fokozott használatát az áramtermelésben, valamint a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások terén.

A PÁLYÁZATOK KIÍRÁSA AZ ELSŐ NAGY LÉPÉST JELENTI A NEMZETI ENERGIASTRATÉGIA INNOVÁCIÓS FEJEZETÉNEK VÉGREHAJTÁSÁBAN, ÉS SZOROSAN KAPCSOLÓDIK A KORMÁNY ÁLTAL FEBRUÁRBAN MEGHIRDETETT KLÍMA- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI AKCIÓTERV MEGÚJULÓENERGIA-HASZNÁLATOT ÖSZTÖNZŐ PONTJAINAK VÉGREHAJTÁSÁHOZ – JELEZTE KADERJÁK PÉTER.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt maximálisan nyitottak és rugalmasak lesznek az egyéni kérésekkel kapcsolatban, de pályázatok beadási határidejétől nem térnek el, így a felgyorsított szakmai bírálat után már a nyár közepén-végén forráshoz juthatnak a jelentkezők.

Forrás: Origo

Hozzászólás

x

Érdeklődés